Concurrentie

Terug

 

Schaalmodel van de originele Schiermonnikoog

Fraai staaltje huisvlijt. Een model van het originele schip. Helaas kan mijn vader zich niet meer herinneren wie de maker van dit modelschip is geweest.

12 augustus 2007.
Ik krijg een mailtje van de heer Peter de Lange uit Sauwerd in Groningen. Hij is de bouwer van bovenstaand model geweest. Hieronder zijn verhaal.


"Mijn model is een statisch model schaal 1:25 en dan ontkom je inderdaad niet aan interieur. En ook geldt dat ook voor een 1:17 model op het water. 'r Moet tenslotte ook wat lijken nietwaar? Ik heb het model gebouwd in de jaren 1984-1987. Ik was indertijd 15 jaar toen ik ermee begon. Als MAVO-scholier kon ik dat er blijkbaar wel bij doen.

Ik had in de zomer van '84 bij scheepswerf Amels tekeningen aangevraagd.

Ik kreeg uiteindelijk een algemeen plan. Daarmee ben ik dus toch maar aan de gang gegaan.

De romp heb ik gebouwd uit triplex spanten en dat is overtrokken met gelaagd balsahout. Dat laatste is wat onorthodox maar het werkte. Ik was alles een beetje zelf aan het uitvinden zeg maar. Voor die tijd had ik alleen maar een vooroorlogs waterlijnmodel van mijn oom opgeknapt die half opgevreten was door houtworm. Dit model was alleen met hout, blik, knopen en ander alledaags spul in elkaar gezet. Maar goed, toen had je immers ook niks.

Terug naar de "Schiermonnikoog": ook toen woonde ik in Sauwerd en fietste zo bijv. een keer in de kerstvakantie heen- en weer Lauwersoog om maten en foto's te nemen etc. (de Schiermonnikoog lag in die jaren 's winters ongebruikt in de Lauwersoger binnenhaven) Uiteraard was ik met donker er pas weer. Dat maakte het bouwen van een model een hele onderneming.

Toen de romp klaar was begon ik met de opbouw. Deze is geheel opgetrokken van zink (ook weer zoiets). De mantel van een gesneuvelde broodrooster onderging een metamorfose en werd sloepje, en -na lang zoeken- raakte een manufacturenzaak een groot aantal knopen aan mij kwijt omdat die heel mooi leken als plafonniere-op-schaal.

Zo kan ik wel even doorgaan...wat wel even leuk te vertellen is dat het model nog niet klaar was of 'ie ging met de Rottum vanuit de stad Groningen via het Reitdiep naar Schiermonnikoog. Deze reis was nav 100 jaar strandhotel en 75 jaar WPD, en er was daarom net een veerboot-expositie op Schiermonnikoog, vandaar!

Ik hoef denk ik niet te vertellen wie tijdens die trip de kapitein was.

Nouja, verder heb ik in die tijd veel dia's en foto's gemaakt. Veel detailfoto's en maten opgenomen etc.

Maar goed, ik kan wel even doorgaan maar morgen moet ik weer aan het werk dus ik stop er eerst maar weer even mee!

Vriendelijke groet,

Peter de Lange"

 

Terug