Oostmahorn
De oudste foto tot nu toe, van Oostmahorn. Met dank aan Jan Vink uit Ermelo. Dit krantenknipsel dateert van 1925. Onder het krantenknipsel staat te lezen:
Krachtige actie wordt gevoerd ter verkrijging van een vlucht- en visschershaven voor het Friesche kustdorpje Oostmahorn aan de Lauwerszee. Z. Exc. de Minister van (Rollema) Waterstaat bracht in dit verband met deze pogingen kort geleden een bezoek aan het dorp en stelde een onderzoek in. Onze foto geeft een fraai beeld van de plaats aan den voet van den dijk.
Links achter de figuur onder aan de binnenzijde van de dijk, is te zien dat het PTT gebouw er nog niet stond. Wel lijkt het er op dat de "bouwplaats" gereed gemaakt wordt. Toch lijkt dat niet waar te kunnen zijn. Op Wikipedia is het volgende te vinden over dat gebouw:
Aan
de Oostmahorn 15 langs de dijk staat een voormalig versterkerstation van de PTT. Dit geelgeverfde in wederopbouwarchitectuur opgetrokken gebouw in de stijl van een Deense boerderij werd in 1950 gebouwd voor de aanleg van de 240-kilometer lange telefoonkabel door de Noordzee van Nederland naar het Deense eiland Rømø. De technische ruimte van het telefoonkantoor bevond zich op de bovenverdieping. In 1962 verliet de PTT het gebouw.
Van het leven in Oostmahorn is omstreeks 1940 het bovenstaande filmpje gemaakt.
Oostmahorn, lang voordat de Lauwerszee Lauwersmeer werd. Ten behoeve van de aanleg van het Lauwersmeer werd een zogenaamde werkhaven aangelegd. Deze werkhaven bevond zich buitendijks, ongeveer links van het woord Oostmahorn op deze foto. De toegangsweg tot die werkhaven had op deze foto duidelijk zichtbaar geweest, als deze foto later dan ongeveer 1965 gemaakt zou zijn. Prominent zichtbaar is het reddinghuis, ongeveer in het midden van de foto. Links op de foto masten van schepen aan de pier. Het later op de dijk gebouwde paviljoen bestond toen nog niet.
Ook deze foto is zeer oud. Ik kan mij vanuit mijn vroegste jeugd niet anders herinneren dat aan de achterzijde van de boerderij van de familie Jansma, schuren hebben gestaan, die hier niet zichtbaar zijn. Deze foto is overigens vanaf de dijk genomen, met de haven "in de rug".
Zo kan ik mij Oostmahorn nog zeer goed herinneren, overladen vol met auto's van eilandgangers. Ook deze foto dateert van voor 1969, het jaar waarin de Lauwerszee afgesloten werd. Het paviljoen op de dijk staat er inmiddels wel.
Deze foto behoeft qua ouderdom geen nadere toelichting. Let op de auto.
Het parkeerterrein vol met auto's. Van Oostmahorn liep een kanaal naar Dokkum. Het witte "gebouwtje" links is een woonboot, zie ook andere pagina's.
Oostmahorn had zijn eigen benzinepomp, welke gerund werd door de fam. Scheepstra. Op de achtergrond weer een van de twee woonboten die in het kanaal lagen.
Wederom een oude foto, gelet op de auto. Volgens mijn vader dateert deze foto van vlak na de tweede wereldoorlog. Oostmahorn werd tijdens de tweede wereldoorlog beschoten door de Duitsers op Schiermonnikoog. Het tweede huis van rechts (met ladder tegen de gevel) is toen getroffen door een granaat. Op deze foto zijn de restauratiewerkzaamheden in volle gang.
Wasdrogers kende men nog niet, desondanks gaat het drogen van was in de winter ook prima, zie de was aan de lijn rechtsonder.
Linksonder een stukje van de twee schuren achter de boerderij van de fam. Jansma, zie hierboven. Rechtsboven is nu de werkhaven te zien. Hier werden de matten gevlochten op het schuine plateau, die later afgezonken werden als fundament voor de caissons die in het dijklichaam, dat de Lauwerszee afsluit, verwerkt zijn. De weg naar de werkhaven, die op de een van de foto's hierboven ontbrak, is nu wel duidelijk zichtbaar.
De werkhaven was voor ons als kinderen een speeltuin van formaat.
Een deel van de inwoners poseert hier bij het Kruithuis in de Dijk. Deze foto dateert van 1983.