De vlaggenmast

Terug

 

Het is nogal een gedoe om van een rechte stok een beetje taps toelopende vlaggenmast te maken. Ik heb de volgende truc toegepast.

Vlaggenmast onder constructie

De schuurmachine is op de kop vastgeklemd in de workmate. Deze is voorzien van grofkorrelig schuurpapier. Uiteraard wordt de schuurmachine aangezet. De ronde stok met een diameter van 10 mm is in de boormachine geklemd. Op deze wijze is de stok draaiend over de schuurmachine te bewegen en wordt de stok mooi rond afgeschuurd. Om het risico op afbreken te vermijden is een klein stukje hout gebruikt met een geboord gat van 10 mm. Dat werd om het andere eind van de stok geschoven en met de hand vastgehouden. Het diende als het ware als een lager. En vervolgens heel voorzichtig te werk gaan en geduld hebben.

 

De ra

De ra is gezaagd uit een rechthoekig stukje hout, daarna rondgeschuurd.

 

Vlaggenmast

De mast is nu geheel klaar, compleet met toplicht. De bedrading natuurlijk netjes weggewerkt in de mast. Hoe? De mast is in de lengterichting doorgezaagd, vervolgens is in het midden een groef gekerfd waarin de bedrading is gelegd. Daarna zijn de beide masthelften weer aan elkaar gelijmd. 

 

Terug