Storm
De toenmalige Lauwerszee, was te zien als een "kom", waarbij de hoofdgeul voor Oostmahorn langsliep. Bij noordwester storm werd het water vanaf Noord- en Waddenzee de Lauwerszee ingedreven. Het water kon hierdoor zeer hoog komen te staan, zie ook ridders en helden.
Noordwester storm. De pier naar de peilschaal en de reddingboot staat blank. De peilschaal staat er tegenwoordig nog steeds. Een holle betonnen toren met gaten onder water met een drijver er in, zodat het water in de toren even hoog staat als er buiten. Aan de drijver was in het hokje op de toren een meetinstrument bevestigd. Het lijkt alsof er iemand op de peilschaal staat, net rechtsachter het hokje. De vaten op de voorgrond bevatten volgens mijn vader brandstof voor veerboten en reddingboot. Dat kon toen nog op die manier. Met de huidige brandstofprijzen is dit nauwelijks nog voorstelbaar.
Mijn neef Henk van Oom Klaas en tante Dirkje liet mij op 14 juli 2007 weten dat hij te vinden is op bovenstaande foto. Hieronder zijn verhaal.
“In jouw verhaaltje bij de peilschaal in de storm, vermeld je de aanwezigheid van een
persoon op de peilschaal.
Als je inzoomt (is dat correct Fries?) op de foto, zie je dat er nog iemand
naast staat (achter het raampje).
Volgens mij ben ik dat samen met Klaas van Henk en Klaske.
Ik herinner mij nog dat Klaas en ik tijdens een storm tussen de brekers door en
in de luwte van de muur naar de peilschaal gelopen zijn.
Willem Wilstra heeft zonder dat wij dat door hadden de foto gemaakt.
(moet ergens in 67 of 68 geweest zijn)”
De zee kon woest te keer gaan.
Volgens mij is het Klaas Scheepstra, die hier de stormbal hijst. Deze kon bevestigd worden aan het havenlicht van Oostmahorn, boven op de dijk. Daarachter een deel van de veerboot Johan Willem Friso.
De stormbal gehesen. Als kleine jongens klommen wij natuurlijk nu en dan de paal in. We hadden een natuurlijke neiging om "zeeziek" te worden, omdat de paal behoorlijk kon schommelen.
Nogmaals het havenlicht.